dinsdag 15 juli 2008

OPTA bepleit meer keuze op kabel voor de consument

Men moet kunnen kiezen bij wie men een kabelabonnement neemt. Het journaal meldt dat de OPTA, de toezichthouder op de kabel- en telecommarkt, dat heeft gesteld. Nu is deze keuzemogelijkheid nog niet aanwezig.

De OPTA vindt het hoognodig dat er concurrentie komt op het kabelnet en heeft dinsdag ontwerpbesluiten gepubliceerd om dit mogelijk te maken.

De OPTA, die ook wel “de kabel- en telecomwaakhond” wordt genoemd, hoopt dat de besluiten op 1 januari 2009 ingaan. Daarna zal het nog enige maanden duren om het besluit uit te werken.

Wanneer het besluit van kracht wordt volgt de kabel hiermee de ontwikkelingen in de telecomsector. KPN is al jaren verplicht om andere aanbieders op het net toe te laten en de OPTA vindt dat de kabelmaatschappijen dit ook moeten doen.

De meeste mensen in Nederland zitten momenteel bij de kabelexploitant Ziggo. Dit bedrijf kwam tot stand na een fusie van Casema, @Home en Multikabel.

Nu is het dus de bedoeling van de OPTA dat elke aanbieder gebruik kan gaan maken van het bestaande netwerk

Ziggo levert kabeltelevisie aan 3,2 miljoen huishoudens. Op de tweede plaats staat UPC met 2,1 miljoen aansluitingen. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine regionale maatschappijen actief, zoals Delta in Zeeland Overijssel (Cogas) en in en om het Westland (CAIW).

De OPTA staat voor de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Het is een onafhankelijke instantie, die toeziet op de naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van telecommunicatie.

Geen opmerkingen: